Jump to content
flying_David

Elevator stuck and shaking

Recommended Posts

I just wanted to conduct a flight back from EDDF-LOWW but after pushback in Frankfurt at gate A21 the elevator was stuck to full down position.

When I tried to do a flight controls check the elevator shook a little bit and moved slightly in direction nose up but then smashed back down to the full down position. I then simulated a return-to-stand situation and during taxi the elevator got responsive again but as soon as I slowed down, the elevator literally smashed down in the full down position.

 

noElevator.thumb.JPG.94e25b975642895304c27b89d312680c.JPG

 

I will now restart the sim and try again. Just thought, you might want to know this. This has never happend before so far after many flights.. first time that this occured..

Share this post


Link to post

In a case like this I would suggest looking at the calibration screen in the sim. That will show if the software is doing what the hardware tells is or that there is another problem. Do keep us informed!

Share this post


Link to post

Thanks Mathijs for the reply.

 

Well the first thing I did was to go to the settings and check the stick calibration. But everything looked fine there. So I did that via the windows gamecontroller settings, no problems there aswell. I can definately rule out a hardware related issue.

 

I restarted the sim than and everything was working. What I did before was to do the flight from LOWW-EDDF, parked at the gate, ran through the GSX deboarding/boarding sequence and set up the aircraft for the next flight. So there was no reloading of the aircraft inbetween those two flights. I basically waited about 15 minutes or so (that's when I did the flightplanning with PFPX for the return flight) and then continued the flight. So it was perfectly working before..

 

Really strange!

 

I will try to do that same procedure again the next time, maybe I can analyse it a bit more.. 

Share this post


Link to post
On 1.10.2018 at 12:46, Miguel_V sagte:

You will have somewhere, configured the response of the controls in reverse?

Nope, definitely not. I checked that just to make sure but I could rule that out.. 

Share this post


Link to post

Do you happen to have FSUPIC to adjust the controls?

The application or driver of the controls, you may be going through some bad settings 

Share this post


Link to post

I've had the same issue s few time, its hard to pin point the problem, but never had this problem on the FSX version of the A3XX.

Today flying the A319 at cruise level FL360 all of a sudden the a/c would not hold level and starting to climb descend like a yoyo no matter what I did it would not stop it, even the A/P would not stay on so unplug my control and plug it back in no help so went on outside view and sure enough the elevators was going up/down.

 

To cut the long story short I adjusted the TRIM manually and the a/c stabilized engage A/P and everything workd again.

 

So at some point something happened where the Auto/Trim malfunctions, hope this gets fixed soon.

Share this post


Link to post

This is typical behavior of the Flight systems not being able to keep up and thus creating ever larger oscillations. Almost 100% sure caused by a too low FPS somewhere. Keep in mind that all these systems are calculated at a frame by frame base. The moment that drops below a certain level (around 14) for a certain period you will see this.

Share this post


Link to post

Thanks for the reply Mathijs but my FPS was over 50 and always above 30 in cruise flight, so it can't be it.

 

 

Share this post


Link to post

Sure it can be, the FPS you see is an average. When it get 3 fps for a second you will most likely not see it. 

 

Share this post


Link to post

Ok will kep an eye on it.

Flying the A320 today no issues to report. :) 

 

 

Share this post


Link to post

I'm having this issue as well. Tried both raw and the other native P3D input, with/without FSUPIC assignments and/or calibration, recalibrated in P3D, reassigned axis and adjusted sensitivities and blind zones. No change. Seen it on two out of three flights, both using checklists and copilot. The first time, initiating taxi made it snap back to centre and enabled full deflection up and down. The second time it didn't, so I skipped the item and tried to depart to see how it reacted. I had pitch authority in flight and autoflight seemed fine, but then the -150ft pressure cabin issue reported elsewhere started happening, so I abandoned the flight. I'll try to tinker some more to see if I can find any rhyme or reason to these weird symptoms (yes I'll make the log files).

Share this post


Link to post
On 20.11.2018 at 14:20, Mathijs Kok sagte:

Sure it can be, the FPS you see is an average. When it get 3 fps for a second you will most likely not see it. 

unfortunately, I also fight with the same 'phenomenon' ...
as soon as the fps is just under 15 (and even if it's just a fraction of a second), the Airbus hops around like crazy and is completely uncontrollable !!
I've never ever seen such a behavior on any another high-end plane ...
In this condition, this aircraft is unfortunately completely useless for me
(and obviously not just for me) ...

 

is there any solution to make this plane usable ? 

any ideas, workaround ?

 

greetings

ggerolamo

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...