Jump to content

Recommended Posts

I have read about this problem in other topics already but for me the problem still exists and has not been resolved by several reinstalls. When flying the A330 with autopilot engaged at some point the pitch trim commands nose down trim which results in a shaking movement of the elevators which seem to try to compensate the nose down trim. The airplane begins to tremble around the pitch axis which is very annoying. When I disengage autopilot the trim runs back to a normal position and I can connect the autopilot again until it starts all over again. I really like the A330 and I think it is a very good representation but this problem makes it unfylable for me sadly.

Link to post
Share on other sites

Try unlocking them to see if that helps. We seen a lot of systems where a locked FPS can cause very short drops in FPS, VERY hard to notice these as the framerate counter will most likely show a standard 29 or 30.

Link to post
Share on other sites

Dear Mathijs,

 

I did what you suggested but I am sorry to say that it did not help me. I get unlocked around 60 frames but the problem still persists. I took a screenshot in climb out where the pitch trim was originally at around 1,8 nose up and constanly then went down. In time I took the screenshot the trim was at 0.0. The elevator and the plane were shaking constantly. Any other suggestions?

 

Kind regards

A3302.jpg

Link to post
Share on other sites
11 hours ago, drschnuck said:

This is with active sky at default settings.

Unfortunately the default setting for wind are far from reality. You have to lower them for the marked positions:

 

2020-05-13_09h43_08.png

 

 

10 hours ago, peteb101 said:

I am having a very similar issue that has only started recently.  

And what did you change that it started recently?

 

Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, mopperle said:

And what did you change that it started recently?

 

My 330 has been fine but since  around the last update 1.0.1.0 I  am getting a trim bouncing issue. It only does it with the autopilot engaged and  seems to be Ok in manual flight.  I am not sure if it was the update or the re- install when applying the update or a time coincident   that introduced it.  I don't use  FSUIPC for any key mapping and have deleted the  trim keys that I had mapped on the joystick as well as the default keyboard mapping for them, so I have no trim inputs mapped at all (I removed them one by one and it made no difference). I have tried various settings for the trim on the  Init page, including  matching the fuel loader  and I have also lowered the active sky wind setting as I read all of these could contribute on various other treads, so am now out of ideas.

 

Worth noting that on the ground before take off the  trim wheel is working fine  but once in the air  I can't adjust the wheel in the  VC with the mouse, even if I disconnect the AP (which does stop the bouncing) . My 320 aircraft (also updated and  reinstalled at same time)  is not doing this which would suggest that I don’t have a dodgy controller input or anything  like that.   Any help or suggesting greatly appreciated. Attached shows the issue

Thanks

 

Pete

Link to post
Share on other sites
vor 1 hour , mopperle sagte:

Unfortunately the default setting for wind are far from reality. You have to lower them for the marked positions:

 

2020-05-13_09h43_08.png

 

 

And what did you change that it started recently?

 

 

Thank you for your suggestion but I do not see any connection to the problem. The surface wind was not anywhwere near 50 kts which would have been limited by this setting. Also the problem does not happen near the surface but in flight. Active sky has given me a very good representation of winds compared to real life. But however I did the same flight without Active Sky and it gave the same results a before.

 

Link to post
Share on other sites

So far I know of three people who have this (and one who formatted his disk and found the issue gone with a fresh install). Are there any more people who see this and could shed some light on this?

Link to post
Share on other sites
vor 18 Stunden , peteb101 sagte:

I have done some more testing  and I think it might indeed be frames related.  I need to test a bit more to be sure but lowering settings does seem to  have helped 

 

I have also done some more testing. For me it is clearly not frame rate connected. I get around 80 frames. I can lower my settings and still get the trim problem. The only thing that changes something is the CG setting in the fuel planner. When I reset the CG the shaking only starts at the end of a longer flight. For me it is something CG related.

Link to post
Share on other sites

Happens for me as well. I would agree that it has only been occurring since a recent update, maybe .08 or 1.01. After wheels up briefly once AP is engaged. Then again on approach after LOC/GS are captured. Disco AP after onset does nothing to change it for me. Weather and frames seem to not play a role.

Link to post
Share on other sites

Me too seeing this behaviour. Yesterday at GCLP decending the pitch goes up and down.....as if the plane is recalculating the decent every few seconds and than aggressivly changes the pith. Also the green dot on the PFD is going up and down above and below a decent decenrate. Very annoying issue. I did not have this so aggressivly with the version 101 in P3D V4.5 HF2. I did saw this behaviour there too, but way less aggressive as now in P3D V5.

 

There must be something wrong.

 

Framerates above 30 in VR and above 60 without. ASP3D Wind speed lowered a lot to check if this was the cause. Now influence on this behaviour.

 

My System specs:

Prepar3D_v5_Academic_5.0.24.34874

Edition Windows 10 Home
Version 2004
Installed on 20200501
OS Build 1904.208
Experience Windows Feature Experience Pack 120.2202.130.0

Latest Nvidia Drivers

HMD VR WMR HP Reverb v2
i7 8700K all cores to 5.1 GhZ HT OFF
32 GB RAM 3600 MhZ Corsair Vengeance
RTX Titan 24GB
32" Samsung UHD Monitor using highest resolution

Addons

ASP3D 7434 Open Beta
ChasePlane (via ORBX)
GSX 2
Airbus A330 1.0.2.0
PMDG 747/748
QW787 V1.3.0
Navigraph Charts/Simlink
ORBX Base
ORBX LC
ORBX TE NL
ORBX Regions
ORBX HD Buildings
ORBX HD Trees
Several Addon Aiports all by .xml method installed
 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...