Support overload. We are currently seeing 65% more demand for support then we normally see. We can only assume this is because more people are at home due to the corona crises. Our complete support staff is online and they are working flat out, but it will take some days before we can scale up resources. Please be patient.

Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Carl100

Trouble with taxing

Recommended Posts

I am having a very hard time taxing in a straight line. Using CH yoke and peddles.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My first guess is calibration, or possibly "noisy" pots. I don't have any problems. Saitek X52 Pro, CH rudder pedals.

Use the windows controller section to test the hardware to see if it's all stable, then re-calibrate if needed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am having a very hard time taxing in a straight line. Using CH yoke and peddles.

Could it be crosswind? The vertical tail plane is pretty large and the wheelbase (front to back) is not very long. This was done so the aircraft could maneuver in small spaces

Share this post


Link to post
Share on other sites

This addon has excellent ground handling for me, it must just be a simple calibration correction. I had CH products and they constantly gave me issues as they got older.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am having the same problem, the Aerosoft_DHC6_300_TUNDRA is pulling to the right, both on the ground (taxiing and taking off) and in the air. It's making it very hard to control.

I immediately assumed that my joystick, an MS Sidewinder FF2, needed calibrating! So I calibrated it, but it's still pulling to the right. :(

2013-8-2_13-33-42-986_zps06b03540.jpg

Notice that there is a noticeable lean to the right.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am having the same problem, the Aerosoft_DHC6_300_TUNDRA is pulling to the right, both on the ground (taxiing and taking off) and in the air. It's making it very hard to control.

I immediately assumed that my joystick, an MS Sidewinder FF2, needed calibrating! So I calibrated it, but it's still pulling to the right. :(

otice that there is a noticeable lean to the right.

Check the fuel/load dialog in FSX and see if the CoG image shows the CoG to be on the center line.

Share this post


Link to post
Share on other sites

... And check if the thrust levers and prop levers are also syncron! Do you use two seperate thrust levers and prop levers (one for each engine/prop)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I found the problem! It's in the aircraft.cfg under the [weight_and_balance] section. This is what is in my Aerosoft_DHC6_300_TUNDRA aircraft.cfg:

[weight_and_balance]
empty_weight = 6850 // 6850 = Seats Installed, 6500 = Freight
max_gross_weight = 12500
empty_weight_pitch_moi = 18782
empty_weight_roll_moi = 12419
empty_weight_yaw_moi = 31388
empty_weight_coupled_moi = 1600
reference_datum_position = 0.000, 0.000, 0.000
empty_weight_cg_position = -0.730, 0.000, 0.000
max_number_of_stations = 12
station_load.0 = 170.0, 9.27, -1.40, -2.00,
station_load.1 = 170.0, 9.27, 1.40, -2.00,
station_load.2 = 0.0, 5.94, 1.40, -2.00,
station_load.3 = 0.0, 3.44, 1.40, -2.00,
station_load.4 = 0.0, 1.10, 1.40, -2.00,
station_load.5 = 0.0, -1.56, 1.40, -2.00,
station_load.6 = 0.0, -3.98, 1.40, -2.00,
station_load.7 = 0.0, -6.23, 1.40, -2.00,
station_load.8 = 0.0, -8.48, 1.40, -2.00,

station_load.9 = 0.0, 15.10, 0.00, -3.00,
station_load.10 = 0.0, -12.31, 0.00, -3.00,
station_load.11 = 0.0, -15.40, 0.00, -3.00,
station_name.0 = Pilot
station_name.1 = Co-Pilot
station_name.2 = Row 1
station_name.3 = Row 2
station_name.4 = Row 3
station_name.5 = Row 4
station_name.6 = Row 5
station_name.7 = Row 6
station_name.8 = Row 7
station_name.9 = Fwd (200lb)
station_name.10 = Aft (500lb)
station_name.11 = Aft Ext (150lb)

Notice that all of the bold entries are placed at 1.40.

Here it is what is in the Aerosoft_DHC6_300_WHEEL aircraft.cfg:

[WEIGHT_AND_BALANCE]
empty_weight = 6850 // 6850 = Seats Installed, 6500 = Freight
max_gross_weight = 12500
empty_weight_pitch_moi = 18782
empty_weight_roll_moi = 12419
empty_weight_yaw_moi = 31388
empty_weight_coupled_moi = 1600
reference_datum_position = 0.000, 0.000, 0.000
empty_weight_cg_position = -0.730, 0.000, 0.000
max_number_of_stations = 12
station_load.0 = 170.0, 9.27, -1.40, -2.00,
station_load.1 = 170.0, 9.27, 1.40, -2.00,
station_load.2 = 0.0, 5.94, 0.00, -2.00,
station_load.3 = 0.0, 3.44, 0.00, -2.00,
station_load.4 = 0.0, 1.10, 0.00, -2.00,
station_load.5 = 0.0, -1.56, 0.00, -2.00,
station_load.6 = 0.0, -3.98, 0.00, -2.00,
station_load.7 = 0.0, -6.23, 0.00, -2.00,
station_load.8 = 0.0, -8.48, 0.00, -2.00,

station_load.9 = 0.0, 15.10, 0.00, -3.00,
station_load.10 = 0.0, -12.31, 0.00, -3.00,
station_load.11 = 0.0, -15.40, 0.00, -3.00,
station_name.0 = Pilot
station_name.1 = Co-Pilot
station_name.2 = Row 1
station_name.3 = Row 2
station_name.4 = Row 3
station_name.5 = Row 4
station_name.6 = Row 5
station_name.7 = Row 6
station_name.8 = Row 7
station_name.9 = Fwd (200lb)
station_name.10 = Aft (500lb)
station_name.11 = Aft Ext (150lb)

Notice that all the bold entries are 0.00, and not 1.40.

So to fix it, I have just changed the aircraft,cfg for the Aerosoft_DHC6_300_TUNDRA to match the Aerosoft_DHC6_300_WHEEL.

Hope this helps anyone else who might be having this problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wow..

Good catch !!!

Fixed for the next version (Tundra and Floats) :)

Finn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you very much markoz.

This was driving me nuts, calibrating my controls and still had the issue. I thought that later that is just what a tundra maybe should taxi like with those big wheels.

Finally I can taxi the tundra same as wheeled version.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No worries guys, it was Mathijs who provided the clue here:

Check the fuel/load dialog in FSX and see if the CoG image shows the CoG to be on the center line.

When I first checked on the CoG, It was after I first loaded it into FSX, it didn't have any passengers or cargo, so I thought it was fine.

But it was a different case once I used the AS TwinOtterX FuelPlanner to set it up for a flight!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...