Jump to content
aviator64

Trueglass not working

Recommended Posts

I have done a clean reinstall of Reallight and Trueglass (from the installers included with the Airbus) to fix my CTD issue. The airplane loads up and runs fine, and Reallilght seems to be working OK, but I am not getting any raindrops on the windshield even when on the ground in heavy rain.

 

The rain (generated manually via ActiveSky) does appear on the weather radar.

 

I read in another thread that there should be a menu item for Trueglass under the P3D Addons menu in-sim, but I do not have this. Maybe this is related to trueglass not working?

 

All the DLL and shader files appear to be present and correct.

 

Any thoughts would be appreciated. Is there a config file somewhere that I should be checking?

Share this post


Link to post

As I'm away from my sim, I cant check it by myself, but when you start P3D, in the welcome screen click on Addons and IMHO there should be an entry for Trueglass, check that it is enabled.

Share this post


Link to post
1 hour ago, mopperle said:

As I'm away from my sim, I cant check it by myself, but when you start P3D, in the welcome screen click on Addons and IMHO there should be an entry for Trueglass, check that it is enabled.

 

Thanks - unfortunately it is not there. Neither is Reallight although that seems to be working; at least, the cockpit lights dim properly so I assume it is.

 

I am wondering if there is a config or xml file where I need to recreate some entry to make it load properly.

Share this post


Link to post

Hello, 

I seem to be having the exact same issues as well. I've done a reinstall of Reallight and Trueglass, but still nothing. Both of them are not in the Addons area on the welcome screen either. 

 

Would really appreciate it if someone is able to find and help solve this.

Share this post


Link to post

OK guys, just checked it and indeed there should only be an entry in P3Ds Addon menu for Trueglass, to en-/disable it. There is no entry in the Add-On Manager and there are no entries in configfiles like dll.xml.

 

Can you please check that the following files/folders are in place:

- under ...P3D\Gauges reallight.dll and trueglass.dll

- under ...P3D\Gauges you have the following folders:

2019-01-07_10h21_32.jpg

 

2019-01-07_10h22_22.jpg

In both cases in the subfoders "Shaders" should  be one file

 

In the installation folder of each Airbus you should have the following folders and files under(A31x as an example):
...\Aerosoft A318-A319 Professional\SimObjects\Airplanes\Aerosoft A318 CFM Professional\

 

 

2019-01-07_10h49_14.jpg

Share this post


Link to post

Yes, I seem to have all of those you have mentioned, however under Prepar3D v4\gauges\TrueGlass I do not have the file TrueGlass.ini. That seems to be the only file that I am missing.

 

Screenshot_4.png.8859c4cde1db6c7f55471511704802b3.png

Share this post


Link to post
21 hours ago, Ashrod_307 said:

I've done a reinstall of Reallight and Trueglass,

How did you do this?

Share this post


Link to post

I removed the 2 .dlls and folders in gauges, and ran both installers again. 

Share this post


Link to post

Which installers, the Airbus installers?

Share this post


Link to post
2 minutes ago, mopperle said:

Which installers, the Airbus installers?

no, the TrueGlass and RealLight installers  

image.png

Share this post


Link to post

OK; maybe this is the problem. May I ask you to uninstall it , also uninstall the Bus and reinstall the Bus. Maybe the files are not created correctly.

Cant check it by myself, as not at my sim PC

Share this post


Link to post

Ok, I will try and see if that helps, do I need to uninstall both the A318/19 and A320/21? 

Just now, mopperle said:

OK; maybe this is the problem. May I ask you to uninstall it , also uninstall the Bus and reinstall the Bus. Maybe the files are not created correctly.

Cant check it by myself, as not at my sim PC

 

Share this post


Link to post

@Ashrod_307 Yes, please uninstall both A318/19 and A320/21. And when you install them back the installer should ask you about RealLight and TrueGlass and install the latest version from TFDi servers. Once you run both of them there should not be any need for you to manually install them again.

 

Share this post


Link to post

Can you check that you have TrueGlass showing on your P3D under Add-ons menu?,

Share this post


Link to post
2 minutes ago, Secondator said:

Can you check that you have TrueGlass showing on your P3D under Add-ons menu?,

No, I do not have it there  

Share this post


Link to post
13 minutes ago, Ashrod_307 said:

No, I do not have it there  

 

Hmm... I think you already confirmed that you have TrueGlass.dll in your gauges folder as this dll file is what should bring that option up on the menu. Do you have any antivirus software installed that could potentially block that file from loading up?

Also, I doubt this is causing the issue but might as well ask. Do you have any 3rd party shaders installed?

 

Share this post


Link to post
Just now, Secondator said:

 

Hmm... I think you already confirmed that you have TrueGlass.dll in your gauges folder as this dll file is what should bring that option up on the menu. Do you have any antivirus software installed that could potentially block that file from loading up?

 

Yes I do, however I did disable it before reinstalling the airbus 

Share this post


Link to post
Just now, Ashrod_307 said:

Yes I do, however I did disable it before reinstalling the airbus 

 

Can you try to disable your antivirus while running the simulator and see if that helps?

 

Share this post


Link to post

 

4 minutes ago, Secondator said:

 

Can you try to disable your antivirus while running the simulator and see if that helps?

 

ok, I've tried that. Still no luck 

Share this post


Link to post

Ok, I have managed to fix it. I think this comment pretty much explains what you need to do, for anyone else having problems  

image.png

Share this post


Link to post

OK, I uninstalled all buses, deleted all remaining files and folders (incl. reallight/trueglass files/folders), rebooted my PC, installed the version 1.2.1.0 from my shop account, updated via ASUpdater to 1.2.2.1 and everything is as it should be:

all files in place, RealLight and TrueGlass working, entry in the Addon menu. No need to go offline while installing.

One thing I noticed is, that the TrueGlass.ini is only written, once you disable TrueGlass via the Addon menu.

 

2019-1-8_11-34-48-742.jpg

Share this post


Link to post

Great you got it sorted!

Because we believe this topic has been answered we have closed it. If you have any more questions feel free to open a new topic.

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...